Thursday, May 16, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

RRB NTPC MCQs For 2019 Exams P4



31. What is an archipelago?
(A) An Architect's paradise
(B) A type of Church
(C) Group, chain. cluster or collection of Islands
(D) The meeting of Land and Sea
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]

Correct Answer: [C] Group, chain. cluster or collection of Islands.

Questions for 32 to 34:

Six animals - horse, cow, pig, dog, donkey and goat are tied to a pole each. in a circle, facing each other, in random order. Consider the following information and answer the questions based on it.
1. Goat is to the immediate right of pig.
2. Cow is not tied next to either donkey or dog.
3. If the animals mark the vertices of a hexagon, then the horse is diagonally opposite to the pig.

32. The cow is tied to the immediate left of
(A) Horse
(B) Dog
(C) Goat
(D) Pig
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]

Correct Answer: [A] Horse.




33. Which pair is tied next to each other?
(A) Goat and Dog
(B) Donkey and Dog
(C) Horse and Goat
(D) Pia and Cow
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]

Correct Answer: [B] Donkey and Dog.

34. Which animal is tied to the immediate left of the pig?
(A) Dog
(B) Cannot be determined
(C) Goat
(D) Donkey
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]

Correct Answer: [B] Cannot be determined.

35. Who is Sabari Karthik?
(A) Cricket player
(B) Kabaddi champion
(C) Famous Indian Karate Champion
(D) Rugby player
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]

Correct Answer: [C] Famous Indian Karate Champion.

36. Which among the following is popularly called Laughing Gas?
(A) Nitrous oxide
(B) Nitrogen peroxide
(C) Nitric oxide
(D) Nitrogen dioxide
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]

Correct Answer: [A] Nitrous oxide.

37. Four pairs of words are given. Find the odd one out.
(A) 40th anniversary: Ruby Jubilee
(B) 25th anniversary: Silver Jubilee
(C) 6th anniversary: Diamond Jubilee
(D) 50th anniversary: Golden Jubilee
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]

Correct Answer: [C] 6th anniversary: Diamond Jubilee.




38. A lady wants to buy the following items in the given price range —
1. Tomato between Rs. 40 and Rs. 45 per kg.
2. Grapes in the price range of Rs. 80 and Rs. 90 per kg.
3. Milk packets at Rs. 23 per liter.

In which shop from the following will she definitely get all her items?

(A) Shop O sells milk at Rs. 11.5 per half litre, tomato at 21 per half kg and grapes at Rs. 43 per half kg.
(B) Shop P sells tomato at Rs. 23.5 per half kg, grapes at Rs.85 per kg and milk at Rs. 23 per litre.
(C) Shop S sells tomato at Rs. 22.5 per half kg, grapes at Rs. 82 per kg and milk at Rs. 24 per litre.
(D) Shop H sells grapes at Rs. 21 per quarter kg, milk at 12.5 per half litre and tomato at Rs. 22 per half kg.
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]

Correct Answer: [A] Shop O sells milk at Rs. 11.5 per half litre, tomato at 21 per half kg and grapes at Rs. 43 per half kg.

39. What did M. S. Slivaininathan an Indian geneticist, play a leading role in?
(A) Green Revolution
(B) Black Revolution
(C) Yellow Revolution
(D) White Revolution
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]

Correct Answer: [A] Green Revolution.

40. What is the mean of the marks scored by students in a science exam? 41, 39, 52, 48, 54, 62, 46, 52, 40, 96, 42, 40, 98, 60, 52
(A) 53.4
(B) 53.8
(C) 54.8
(D) 58.4
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]

Correct Answer: [C] 54.8







0 Comments:

Post a Comment