Wednesday, April 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Prelims and Mains MCQs on General Science (Physics) P12



111. If the focal length of the objective of an astronomical telescope increases, then its magnifying power will
(A) Remain the same
(B) Can not be predicted
(C) Increase
(D) Decrease.

Correct Answer: [C] Increase.

112. The internal resistance of which of the instruments is the highest?
(A) Voltmeter
(B) Mili ammeter
(C) Galvanometer
(D) Ammeter.

Correct Answer: [A] Voltmeter.

113. Water rises up a capillary tube because of
(A) Viscosity
(B) it's density
(C) Elasticity
(D) Surface tension.

Correct Answer: [D] Surface tension.

114. At what temperature, the mass of pure water of volume 1 cubic centimeter is 1 gm?
(A) 4°C
(B) 9°C
(C) 0°C
(D) 3°C.

Correct Answer: [A] 4°C.

115. The image formed by a plane mirror is
(A) virtual and erect
(B) real and inverted
(C) real and erect
(D) virtual and inverted.

Correct Answer: [A] virtual and erect.




116. One important difference between light and sound is that the former
(A) Can bend around corners
(B) Can travel through space
(C) Is a wave motion
(D) Can be reflected.

Correct Answer: [B] Can travel through space.

117. The following animal has a similar vision as we have
(A) Horse
(B) Pigeon
(C) Goat
(D) Owl.

Correct Answer: [D] Owl.

118. The radiant energy from the sun is due to
(A) Nuclear fusion
(B) Nuclear fission
(C) chemical reaction
(D) combustion.

Correct Answer: [A] Nuclear fusion.

119. The heat required to raise the temperature of a body by 1°K is called
(A) Water equivalent
(B) None of the above
(C) Specific heat
(D) Thermal capacity.

Correct Answer: [D] Thermal capacity.

120. X-rays are
(A) Electromagnetic wave of long wavelength
(B) Electromagnetic wave of short wavelength
(C) Electromagnetic wave
(D) None of the above.

Correct Answer: [B] Electromagnetic wave of short wavelength.


0 Comments:

Post a Comment

Download Apps

 Download Apps on Google Play