Thursday, July 4, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Previous Year MCQ Question on History P48

377. Who was the Governor-General when the first Anglo-Burmese was started?
(A) Lord Amherst
(B) Lord Hastings
(C) George Barlow
(D) Lord Minto.

Correct Answer: [A] Lord Amherst.

378. Who published the 'Bharat Mate?
(A) S.N.Banerjee
(B) C.R.Das
(C) Ajit Singh
(D) B.G.Tilak.

Correct Answer: [C] Ajit Singh.

379. Gurukul was founded at
(A) Ranikhet
(B) Nainital
(C) Haridwar
(D) Almora.

Correct Answer: [C] Haridwar.

380. Which religious reform movements of the following influenced nationalism in India?
(A) Arya Samaj
(B) All of the above
(C) Bralimo Samaj
(D) Ramakrishna Mission

Correct Answer: [B] All of the above..



381. The All-India Kisan Sabha was formed in
(A) 1956
(B) 1936
(C) 1926
(D) 1946.

Correct Answer: [B] 1936..

382. Who among others founded the National Council of Education?
(A) Rabindranath Tagore
(B) Satish Chandra Mukherjee
(C) Raja S. C. Mallik
(D) Aurobindo Ghosh.

Correct Answer: [A] Rabindranath Tagore.

383. Who among the following was not the active leader of the Brahmo Samaj?
(A) Swami Vivekananda
(B) Keshab Chandra Sen
(C) Devendra Nath Tagore
(D) Akshay Kumar Datta.

Correct Answer: [A] Swami Vivekananda.

384. Who is the author of the book Geography of the purans?
(A) S.Mazzafar Ali
(B) Swami Vivekananda
(C) Swami Pranabananda
(D) Moonis Raza.

Correct Answer: [A] S.Mazzafar Ali.






0 Comments:

Post a Comment