Thursday, July 4, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS MCQ on Modern Indian History with Solution P49

385. Who was the first editor of `Jugantar'?
(A) Bhupendra Nath Dutta
(B) Barindra Ghosh
(C) Brahmabandhab Upadhyay
(D) Krishna Kr. Mitra.

Correct Answer: [B] Barindra Ghosh.

386. Tilak Communist party of India was formally born in
(A) 1926
(B) 1924
(C) 1921
(D) 1925.

Correct Answer: [D] 1925.

387. Who among the following founded a national paper, a national school, and a national gymnasium in the second half of the nineteenth century?
(A) Satyendrailath Tagore
(B) Rajnarayan Bose
(C) Jatindranath Tagore
(D) Nabagopal Mitra.

Correct Answer: [D] Nabagopal Mitra.

388. The Main cause of Sanyasi rebellion was
(A) None of the above
(B) Official interference in religious matters
(C) The dispossession of Zamindars and Peasants
(D) Cow Slaughter.

Correct Answer: [B] Official interference in religious matters..
Explanation: Sanyasi rebellion was started in Bengal in (1770-1820) against the East India Company. Giri sanyasi and Madari fakir was involved in this movement. The leader of the fakir group Majnun Shah leads the protest in the Bengal. In the context of the Sanyasi rebellion, a novel Ananda Math was written by Bankim Chandra Chatterjee in 1882. The national anthem Vande Mataram was taken from this novel. The song was originally written in 1876 and later it was included in this book.



389. Manifold human tragedies of Partition have been portrayed in
(A) Mehboob Khan's Mother India
(B) Vijay Anand's Guide
(C) J P Dutta's Border
(D) Balraj Sahni's Garam Hawa.

Correct Answer: [D] Balraj Sahni's Garam Hawa.

390. Under whose efforts was The Age of Consent Act passed?
(A) Krishnashastri Chipkulankar
(B) B.M. Malabari.
(C) K.R. Cama
(D) Harinarayan Apte

Correct Answer: [B] B.M. Malabari..
Explanation: The act was enacted in1891 at the time of Governor General Lord Lansdowne. The age rise from 10 to 12 for the consent of sexual intercourse for all girls.

391. 1921 Non-Cooperation movement left a deep impact on Assamese literature like 'Assam Kesari' whose actual name was
(A) J. M Sengupta
(B) Ambikagiri Roychaudhuri
(C) Debkanta Barua
(D) N. C Bordoloi.

Correct Answer: [B] Ambikagiri Roychaudhuri.

392. As a protest against Bengal partition and promotion of Swadeshi movement, the boycott of British goods was first suggested by?
(A) Town hall meeting of Surendranath Banerjee
(B) Motilal Ghosh in Amrit Bazar Patrika.
(C) Rabindranath Tagore's Rakshabandhan event
(D) Krishnakumar Mitra's Sanjibani.

Correct Answer: [D] Krishnakumar Mitra's Sanjibani.






0 Comments:

Post a Comment