Thursday, July 4, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern History MCQ Following WBCS Syllabus P46

361. What was the direct cause of the rise of Extremism in the Indian National Movement?
(A) Rise of revolutionary terrorism
(B) Oppression by the Britishers on the Indians
(C) The Govt. did not pay heed to moderates
(D) The Partition of Bengal.

Correct Answer: [D] The Partition of Bengal.

362. One of the following was not a member of Cabinet Mission:
(A) A. V. Alexander
(B) Lord Wavell
(C) Sir Stafford Cripps
(D) Sir Pethick Lawrence.

Correct Answer: [B] Lord Wavell.

363. The partition of India is the only solution' said
(A) Muhammad Ali
(B) Muhammad Iqbal
(C) Fazlul Haque
(D) Chowdhuri Rahmat Ali.

Correct Answer: [A] Muhammad Ali.

364. Who was the director general of the National Government in Tamluk?
(A) Biren Sashmal
(B) Sushil Dhara
(C) Ajoy Mukherjee
(D) Satish Chandra Samanta.

Correct Answer: [D] Satish Chandra Samanta.



365. Andaman and Nicobar Islands, the first two Indian territories liberated in 1944 under Provisional Govt. of Azad Hind renamed as
(A) Jai Hind Islands
(B) "Sahid" and "Swaraj" Islands
(C) Martyrs' Lands
(D) Azad Hindustan.

Correct Answer: [B] "Sahid" and "Swaraj" Islands.

366. Who was the Sarvadhinayak of the Tamralipta Jatiya Sarkar?
(A) Narendra Dev
(B) Satish ch. Samanta
(C) Ajoy Mukherjee
(D) Sushil Chandra Dhara.

Correct Answer: [B] Satish ch. Samanta.

367. Rani Gaidiliu, a rebel leader against the British was from
(A) Assam
(B) Tripura
(C) Manipur
(D) Nagaland.

Correct Answer: [D] Nagaland.

368. Who founded National Mela?
(A) Akshay Kumar Dutta
(B) Naba Gopal Mitra
(C) Rajnarayan Bose
(D) Jyotirindra Nath Tagore.

Correct Answer: [B] Naba Gopal Mitra.






0 Comments:

Post a Comment