Friday, May 10, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Mains Previous Years Question Answers of History P3



21. Who among the following Britishers were associated with the introduction of the Mahalwari System?
(A) William Karey
(B) Sir Alexandar Cunningham
(C) R.M. Bird
(D) Sir John Lawrence
[WBCS Main - 2014]

Correct Answer: [C] R.M. Bird

22. Which of the following is correctly paired
(A) Establishment of an agricultural Research Institution at Pusa - Lord Minto
(B) Rowlatt Act - Lord Chelmsford
(C) Antipartition and Swadeshi Movements -Lord Lansdowne
(D) Factory Act of 1891-Lord Curzon
[WBCS Main - 2014]

Correct Answer: [B] Rowlatt Act - Lord Chelmsford




23. Who made the 'Dipawali Declaration' and when
(A) Gandhi 1930
(B) Subhas Bose in 1941
(C) Lord Irwin in 1929
(D) Lord Linlithgow in 1940
[WBCS Main - 2014]

Correct Answer: [C] Lord Irwin in 1929

24. Indian National Congress Which session of the Congress had 1889 Delegates?
(A) Fifth Session at Bombay
(B) Sixth Session at Calcutta
(C) Third Session of Madras
(D) Fourth Session of Allahabad
[WBCS Main - 2014]

Correct Answer: [A] Fifth Session at Bombay

25. Who founded the Indian Reforms Association in 1870?
(A) Keshab Chandra Sen
(B) Ishwar Chandra Vidyasagar
(C) Ram Mohan Roy
(D) Debendranath Tagore
[WBCS Main - 2014]

Correct Answer: [A] Keshab Chandra Sen

26. When and by whom was the 'Nair Service Society' founded?
(A) 1914 - M. Padmanabha Pillai
(B) 1916 - K. Ramakrishna Pillai
(C) 1905 - Narayana Guru
(D) 1910 - T.M. Nair
[WBCS Main - 2014]

Correct Answer: [A] 1914 - M. Padmanabha Pillai




27. Keshab Chandra Sen
(i) Adopted a radical and comprehensive scheme of social reforms.
(ii) Infused the concept of Bhakti into Brahmoism
(iii) Influenced the socio-religious reformers in Bombay and Madras
(iv) Opposed the introduction of western education in India.
Which one is correct
(A) i, iii and iv
(B) ii, iii and iv
(C) i, ii and iii
(D) All of them
[WBCS Main - 2014]

Correct Answer: [C] i, ii and iii

28. Which of the following sections remained at a distance during Swadeshi Movement of 1905?
(A) Students
(B) Intelligentsia
(C) Women
(D) Peasantry
[WBCS Main - 2015]

Correct Answer: [D] Peasantry

29. Who said on Gandhiji's death "The light has gone out of our lives"?
(A) S. Radha Krishnan
(B) Bidhan Chandra Roy
(C) J. L. Nehru
(D) Rajendra Prasad
[WBCS Main - 2015]

Correct Answer: [C] J. L. Nehru

30. Who was the last Governor-General in India?
(A) Lord Mountbatten
(B) Chakraborty Raja Gopalachari
(C) Lord William Bentinck
(D) Lord Canning
[WBCS Main - 2015]

Correct Answer: [B] Chakraborty Raja Gopalachari



0 Comments:

Post a Comment