Friday, May 10, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS MAIN MCQs on Modern Indian History P6



51. Who among the following played an important role in the signing of the Gandhi Irwin pact?
(i) Motilal Nehru
(ii) Tej Bahadur Sapru
(iii) Madanmohan Malaviya.
(iv) Jayakar
(v) Chintamani.
Select the correct answer from the codes given below:-
(A) ii and iii
(B) iv and v
(C) i and ii
(D) ii and iv.
[WBCS Main - 2014]

Correct Answer: [D] ii and iv.

52. Which of the following is not one of the causes responsible for the rise of money lenders in British India?
(A) New educational system.
(B) Commercialization of agriculture.
(C) New revenue policy
(D) New legal system.
[WBCS Main - 2014]

Correct Answer: [A] New educational system.




53. Who described Bal Gangadhar Tilak as the 'father of Indian unrest'
(A) Minto-II
(B) Chelmsford
(C) Valentine Chirol
(D) Disrachi.
[WBCS Main - 2014]

Correct Answer: [C] Valentine Chirol.

54. Who was mainly responsible for introducing the Ryotwari system in Madras?
(A) Thomas Munro
(B) John Lawrence
(C) Macartney
(D) Elphinstone.
[WBCS Main - 2016]

Correct Answer: [A] Thomas Munro.

55. Which of the following statements is/are true about the Vernacular Press Act, 1878?
(i) It was passed by Lord Mayo.
(ii) It comes to be known as the "Gagging Act".
(iii) It liberated the Indian Press from restrictions.
(iv) It was repealed in 1882 by the Ripon Govt.
Select the answer from codes given below.
(A) (i) and (iii)
(B) (iii) and (iv)
(C) (ii) and (iv)
(D) (i) and (ii).
[WBCS Main - 2016]

Correct Answer: [C] (ii) and (iv).

56. Indenture regulations which bound the artisans of Eastern India to sell their products exclusively to the English company from the Late 18th Century were known as
(A) Khatbandi
(B) Kamiya
(C) Dadni
(D) Damdupat.
[WBCS Main - 2014]

Correct Answer: [C] Dadni.

57. Governor General & Viceroy During whose period did the European soldiers stage the so-called 'White-Mutiny' in India?
(A) Mayo
(B) Ripon
(C) Dalhousie
(D) Canning.
[WBCS Main - 2014]

Correct Answer: [D] Canning.




58. Who said: 'This orderly disciplined anarchy should go, and if as a result there is complete lawlessness I would risk it'?
(A) Rajagopalachari
(B) Vallab Bhai Patel
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Mahatma Gandhi.
[WBCS Main - 2014]

Correct Answer: [D] Mahatma Gandhi.

59. Which of the following manuscripts, containing miniature paintings, reveals a sense of realism and authenticity witnessed or experienced by the painters themselves
(A) Jamiut-Tawarikh
(B) Tariqi-Alfi
(C) Timur Namah
(D) Akbar Namah.
[WBCS Main - 2014]

Correct Answer: [B] Tariqi-Alfi.

60. Who was the founder of the Sultanate of Madurai?
(A) Nusrat Shah
(B) Dilwar Khan
(C) Jalaluddin Ahsan
(D) Hussain Shah.
[WBCS Main - 2014]

Correct Answer: [C] Jalaluddin Ahsan.



0 Comments:

Post a Comment