Friday, May 10, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Most Important MCQs on Modern Indian History P7



61. What is `Asthavana'
(A) One-third of the produce of the land
(B) House-tax
(C) Land revenue department
(D) A type of rice

Correct Answer: [C] Land revenue department.

62. The lower castes tried to assert themselves by borrowing and imitating customs and manners of the upper castes. This was termed as Sanskritisation by
(A) B.R. Ambedkar
(B) M.N. Srinivas
(C) M.K. Gandhi
(D) Bernard Cohn

Correct Answer: [B] M.N. Srinivas.




63. The Whitley Commission was concerned with
(A) Public Health
(B) Reorganization of Civil Service
(C) Labour
(D) Education

Correct Answer: [C] Labour.

64. Which of the following results of the Zamindari System was not an advantage to the British?
(A) Permanent fixation of revenue demand
(B) Provision of financial security
(C) Creation of political allies
(D) Minimization of revenue administrative expenditure

Correct Answer: [A] Permanent fixation of revenue demand.

65. Which of the following pairs are correctly matched?
(A) Kanpur - Brigadier General Neil
(B) Lucknow - Major General Havelock
(C) Banaras - Sir Colin Campbell
(D) Jhansi - Sir Hugh Rose

Correct Answer: [D] Jhansi - Sir Hugh Rose.

66. Which of the following groups did not get separate electorates by the Act of 1935?
(A) Europeans
(B) Depressed Classes
(C) Anglo-Indians
(D) Indian Christians

Correct Answer: [B] Depressed Classes.

67. When and where the song Tande Mataram' was first sung, (by Rabindranath Tagore)?
(A) At Santiniketan Ashrams in 1901.
(B) On July 19,1905 at Calcutta when the partition of Bengal was formally announced.
(C) At Calcutta Session of the I.N. Congress in 1896.
(D) At Calcutta Town Hall on August 07,1905.

Correct Answer: [C] At Calcutta Session of the I.N. Congress in 1896.




68. The First National Planning Committee was constituted by the Congress in 1938 under the Presidency of
(A) Subhas Chandra Bose
(B) Dr. Rajeridra Prasad
(C) Ambalal Sarabhai
(D) Jawahar Lal Nehru

Correct Answer: [A] Subhas Chandra Bose.

69. The historic Lucknow session (1916) of the I.N.C. was presided over by
(A) Madan Mohan Malaviya
(B) Rasbehari Bose
(C) Ambika Charan Mozumdar
(D) R.N. Madhukar

Correct Answer: [C] Ambika Charan Mozumdar.

70. Who moved a resolution at the Congress session in 1918 demanding equal eligibility for voting rights for both men and women?
(A) Annie Besant
(B) Basanti Devi
(C) Sarala Debi Choudhurani
(D) Sarojini Naidu

Correct Answer: [A] Annie Besant.



0 Comments:

Post a Comment