Friday, May 10, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern Indian History MCQs For WBCS Mains | SSC CGL | UPSC Prelims P11



101. A leading British parliamentarian and politician who admitted that the Revolt of 1857 was 'a national revolt' and not a military mutiny was
(A) Disraeli
(B) George Bingley
(C) David George
(D) William Hilderbrand.

Correct Answer: [A] Disraeli.

102. When was the Federation of Indian Chamber of Commerce and Industry (FICCI) founded?
(A) 1917
(B) 1927
(C) 1905
(D) 1907.

Correct Answer: [B] 1927.




103. Who said: 'The Muslims were fools to ask for safeguards and the Hindus were greater fools to refuse them'?
(A) Muhammed Ali
(B) Subhas Bose
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Abul Kalam Azad.

Correct Answer: [D] Abul Kalam Azad.

104. The conquered people were to be ruled by their own laws and British rule had to "Legitimize itself in an Indian Idiom". This was the Fundamental principle of
(A) Utilitarianism
(B) Mercantilism
(C) Evangelicalism
(D) Orientalism.

Correct Answer: [D] Orientalism.

105. Which of the following statements is/are correct?
(A) The East India College was moved to Haileybury in 1809.
(B) In 1805 the East India College was established at Hartford near London.
(C) Fort William College was closed in 1802.
(D) All of the above.

Correct Answer: [A] The East India College was moved to Haileybury in 1809.

106. Which of the following statements about Tipu Sultan is not correct?
(A) Instead of emperor Shah Alam's name, he inserted his own name in the Khutba (Friday prayers at the Mosque's).
(B) He never sought a Sanad from the Ottoman Khalifa to legitimize his rule.
(C) His reign represented a discontinuity in 18th Century Indian politics, as his kingship was rooted firmly in a strong regional tradition.
(D) In a symbolic gesture to proclaim his independence, he issued coins without any reference to the Mughal emperor.

Correct Answer: [B] He never sought a Sanad from the Ottoman Khalifa to legitimize his rule.

107. Which of the following was perhaps the most widespread, most intense and most organized peasant movement in the history of colonial India?
(A) Indigo Movement
(B) Deccan Riots
(C) Tebhaga Movement
(D) Telangana Movement.

Correct Answer: [C] Tebhaga Movement.




108. In which year Tebhaga Movement was launched in Bengal?
(A) 1947
(B) 1952
(C) 1942
(D) 1946.

Correct Answer: [D] 1946.

109. By whom was the new imperial policy of "Paramountcy" initiated?
(A) Lord Hastings
(B) Warren Hastings
(C) Lord Wellesley
(D) Lord Cornwallis.

Correct Answer: [C] Lord Wellesley.

110. Which of the following are correct to describe the character of the Aligarh movement?
(i) Anti-British
(ii) Pro-British
(iii) Anti-Congress
(iv) Pro-Congress
(v)Anti-Hindu
(vi) Pro-Hindu.
Select the answer from codes given below
(A) (ii), (iii) and (v)
(B) (i), (iii) and (v)
(C) (i), (ii) and (iii)
(D) (ii), (iii) and (iv).

Correct Answer: [A] (ii), (iii) and (v).



0 Comments:

Post a Comment