Friday, May 10, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern Indian History MCQs For WBCS Mains | SSC CGL | UPSC Prelims P8



71. Who observed: "The Congress (INC) is, in reality, a civil war without arms"?
(A) M. Ali Jinnah
(B) Lord Curzon
(C) Lord Dufferin
(D) Sir Syed Ahmed Khan.
[WBCS Main - 2016]

Correct Answer: [D] Sir Syed Ahmed Khan.

72. Who acted as President of the Indian National Congress for Six consecutive years?
(A) Motilal Nehru
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) Jawahar Lal Nehru
(D) Abul Kalam Azad.
[WBCS Main - 2016]

Correct Answer: [D] Abul Kalam Azad.




73. Who among the following did not attend the first session of the Indian National Congress?
(A) Surendranath Banerjee
(B) Badaruddin Tyabji
(C) Womesh Chandra Banerjee
(D) K.T. Telang.
[WBCS Main - 2016]

Correct Answer: [A] Surendranath Banerjee.

74. After the Surat split in 1907 the second split in the Congress took place in 1918 on the issue of
(A) Both (A) and (B)
(B) Montague declaration
(C) Lucknow Pact
(D) Election of Mrs. Annie Besant as President of the INC (1917).
[WBCS Main - 2016]

Correct Answer: [B] Montague declaration.

75. The Public Postal System in India was started in which year?
(A) 1848
(B) 1839
(C) 1837
(D) 1838.
[WBCS Main - 2016]

Correct Answer: [A] 1848.

76. Which of the following classes did not participate in the Revolt of 1857 ? (i) Money lenders (ii) Merchants (iii) Modem intelligentia (iv) Old Zamindars (v) Urban based absentee landlords Choose the answers from codes given below:
(A) (i), (iii), (iv) and (v)
(B) (i), (ii), (iii) and (v)
(C) (i), (ii), (iv) and (v)
(D) (ii), (iii), (iv) and (v).
[WBCS Main - 2016]

Correct Answer: [B] (i), (ii), (iii) and (v).

77. Which of the following movements were 'Temple entry' movement organized in the early 20th century?
(A) Munshiganj Kali temple Satyagraha in Bengal (1929)
(B) All of the above
(C) Vaikkam Satyagraha 1924-25
(D) Guruvayur Satyagraha (1931-33) in Malabar.
[WBCS Main - 2016]

Correct Answer: [B] All of the above.




78. Who gave Bombay to Charles II of England as a dowry gift for his marriage with Catherine of Braganza?
(A) Dutch
(B) Danes
(C) Spanish
(D) Portuguese.
[WBCS Main - 2016]

Correct Answer: [D] Portuguese.

79. The Congress president who conducted negotiations with Cripps in 1942 and Wavell at the Simla Conference was
(A) J.B Kripalani
(B) C. Rajagopalachari
(C) Abul Kalam Azad
(D) Jawahar Lal-Nehru.
[WBCS Main - 2014]

Correct Answer: [C] Abul Kalam Azad.

80. Which one of the following adumbrated principles and constitutional provisions which were later incorporated in the Montague-Chelmsford Reforms?
(A) Lucknow Pact
(B) Poona Pack
(C) Nehru Report
(D) Wavell Plan.
[WBCS Main - 2014]

Correct Answer: [A] Lucknow Pact.



0 Comments:

Post a Comment