Friday, May 10, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern Indian History MCQs For WBCS Mains | SSC CGL | UPSC Prelims P9



81. What is the Chronological sequence of the following happenings?
(i) August Declaration
(ii) Lucknow Pact
(iii) Jallianwalla Bagh Massacre
(iv) Khaira Satyagraha.
Select the answer from the codes given below:-
(A) ii, iv, i and iii
(B) ii, i, iv and iii
(C) iv, ii, iii and i
(D) iii, i, ii and iv.

Correct Answer: [B] ii, i, iv and iii.

82. Arrange the following events in chronological order
(i) Champaran Satyagraha
(ii) Launching of the Khilafat Movement
(iii) Reunion of the Congress
(iv) Nagpur session of the Congress.
Choose the correct answer from the codes given below:-
(A) i, iii, iv and ii
(B) i, iv, iii and ii
(C) iii, i, ii and iv
(D) iii, i, iv and ii.

Correct Answer: [C] iii, i, ii and iv.




83. Arrange the following events in chronological order and make the correct choice from the options given below:
1. Death of Bal Gangadhar Tilak
2. Nagpur session of the Congress
3. The Moplah Uprising
4. The inauguration of Visva Bharati at Santiniketan.
(A) 2, 1, 3, 4
(B) 3, 2, 4, 1
(C) 4, 3, 2, 1
(D) 3, 4, 2, 1.

Correct Answer: [A] 2, 1, 3, 4.

84. Whom did B. G Tilak call 'the Diamond of India'?
(A) Copal Krishna Gokhale
(B) Lala Lajpat Rai
(C) Rabindranath Tagore
(D) Dadabhai Naoraji.

Correct Answer: [A] Copal Krishna Gokhale.

85. Mahatma Gandhi gave the title of Sardar to Vallabhbhai Patel for his great organizational skill in:
(A) The Salt Satyagraha
(B) The Individual Satyagraha
(C) The Kheda Satyagraha
(D) The Bardoli Satyagraha.

Correct Answer: [D] The Bardoli Satyagraha.

86. When were the Silkworms introduced into the Byzantine empire from China, adversely affecting India's already declining foreign trade?
(A) 615 AD
(B) 351 AD
(C) 451 AD
(D) 551 AD.

Correct Answer: [D] 551 AD.

87. Where do we find the three phases, viz Paleolithic, Mesolithic and Neolithic Cultures in sequence?
(A) Godavari Valley
(B) Kashmir Valley
(C) Belan valley
(D) Krishna Valle.

Correct Answer: [C] Belan valley.




88. Which of the following is not a principal tool of the Early Stone Age?
(A) Cleaver
(B) Chopper
(C) Scrapper
(D) Handaxe.

Correct Answer: [C] Scrapper.

89. What is the name of the newspaper published by the 'Indian Muslim League'?
(A) Star of India
(B) Dawn
(C) Quam
(D) Inquilab.

Correct Answer: [A] Star of India.

90. In which year the Indian capitalist class organized itself under the banner of FICCI?
(A) 1930
(B) 1932
(C) 1922
(D) 1927.

Correct Answer: [D] 1927.







0 Comments:

Post a Comment