Friday, May 10, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern Indian History MCQs For WBCS Mains | SSC CGL | UPSC Prelims P12


111. Which of the following movements emerged in South India under the leadership of E.V. Ramaswamy Naicker "Periyar"?
(A) Mahar Movement
(B) Sanskrit Movement
(C) Self-respect Movement
(D) Justice Party Movement
Correct Answer: [C] Self-respect Movement.


112. The labor movement in India primarily owes its origin to
(A) General awakening following the First World War.
(B) the efforts of the Indian National Congress.
(C) draft recommendations of the Washington International Labour Conference.
(D) economic depression
Correct Answer: [D] economic depression.


113. Which movement, though started as a religious reform movement, became a movement for the restoration of Sikh sovereignty by the annexation of Punjab by the British ?
(A) Kuka Movement
(B) Satavandi Revolt
(C) Kittur Rising
(D) Bundela Revolt
Correct Answer: [A] Kuka Movement.


114. The Vaikam Satyagraha was launched in Kerala to
(A) force the temple authorities to appoint non-Brahmins as priests.
(B) open the temples for the entry of the lower castes (varnas).
(C) remove untouchability.
(D) ban the Devdasi Institutions for temple service
Correct Answer: [B] open the temples for the entry of the lower castes (varnas)..


115. The Indian Association and National Conference were founded by
(A) Surendranath Banerjee
(B) Anand Mohan Bose
(C) Both A and B
(D) Sisir Kumar Ghosh
Correct Answer: [C] Both A and B.


116. When did the British pass a law making it an offense to Preach nationalism?
(A) 1898
(B) 1904
(C) 1890
(D) 1895
Correct Answer: [A] 1898.


117. During the course of which movement did the incident of Chittagong armory raid take place?
(A) Civil Disobedience Movement
(B) Quit India Movement
(C) Non-co-operation movement
(D) Bardoli Satyagraha
Correct Answer: [A] Civil Disobedience Movement.


118. The Chief advisor and confidant of Syed Ahmad Khan was
(A) Theodore Morison
(B) Nassan Lees
(C) W. W. Hunter
(D) Theodore Beck
Correct Answer: [D] Theodore Beck.


119. Which of the following was not included in the Nehru Committee Report of 1929?
(A) Separate Electorate for Muslims was rejected
(B) It proposed a Federal structure for India
(C) India should be given Dominion Status
(D) Declaration of Fundamental Rights was made
Correct Answer: [A] Separate Electorate for Muslims was rejected.


120. Who did the Tribune of Lahore refer to in its observation "If ever a man died a hero and martyr to a noble cause, that man was"?
(A) Chandra Sekhar Azad
(B) Surya Sen
(C) Bhagat Singh
(D) Jatindra Nath Das
Correct Answer: [D] Jatindra Nath Das.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App