Friday, May 10, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern Indian History MCQs For WBCS Mains | SSC CGL | UPSC Prelims P10


91. Which of the following women's organization came into existence in 1927
(A) Bharat Stree Mahamandal
(B) All India Women's Conference
(C) Women's Indian Association
(D) National Council of women in India
Correct Answer: [B] All India Women's Conference.


92. Who described the Quit India movement (1942) as "by far the most serious rebellion since 1857"?
(A) Chiang Kai Shek
(B) Winston Churchill
(C) Viceroy Lord Linlithgow
(D) Franklin Roosevelt
Correct Answer: [C] Viceroy Lord Linlithgow.


93. In which of the following movements prominent women leaders like Sucheta Kripalani and Aruna Asaf Ali took the responsibility of coordinating the movement in the face of unprecedented police repression?
(A) Quit India Movement
(B) Civil Disobedience Movement
(C) Both A and B
(D) RIN Mutiny
Correct Answer: [A] Quit India Movement.


94. Who was the first Indian woman to become the President of Indian National Congress?
(A) Sarojini Naidu
(B) Vijayalakshmi Pandit
(C) Aruna Asaf Ali
(D) Sucheta Kripalani
Correct Answer: [A] Sarojini Naidu.


95. Who among the following organized the defense in the trial of I.N.A. Officers
(A) Dr. Saifuddin Kitchlew
(B) Ganesh Vasudev Mavalankar
(C) Bhulabhai Desai
(D) Madan Mohan Malaviya
Correct Answer: [C] Bhulabhai Desai.


96. The Indian National Army (I.N.A.) came into existence in 1943 in
(A) Then Barma
(B) Then Malaya
(C) Singapore
(D) Japan
Correct Answer: [C] Singapore.


97. Who announced Queen Victoria as the Crown of India?
(A) Lord Lytton
(B) Lord Hastings
(C) Lord Wellesley
(D) Lord Cornwallis
Correct Answer: [A] Lord Lytton.


98. Who gave the slogan 'Inquilab Zindabad'?
(A) S. C. Bose
(B) M. K. Gandhi
(C) Bhagat Singh
(D) Harriet Mohani
Correct Answer: [C] Bhagat Singh.


99. Who founded 'Swadeshi Bhandar' in 1897?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Bipin Chandra Pal
(C) Sarala Devi
(D) Rabindranath Tagore
Correct Answer: [D] Rabindranath Tagore.


100. Gadar party was founded in 1913 at
(A) Calcutta
(B) San Francisco
(C) Bombay
(D) Punjab
Correct Answer: [B] San Francisco.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App