Friday, May 10, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern Indian History - High Order MCQs P4



31. Who led the peasant movement in Oudh during the Non-cooperation movement?
(A) Madari Pasi
(B) Sardar Ballav Bhai Patel
(C) Mahatma Gandhi
(D) Baba Ramchandra
[WBCS Main - 2015]

Correct Answer: [D] Baba Ramchandra.

32. The Editor of the paper, the Hindu was
(A) S. Satyamurti
(B) T. K. Madhavan
(C) S. Subramania
(D) Kasturi Ranga Iyengar
[WBCS Main - 2015]

Correct Answer: [D] Kasturi Ranga Iyengar.




33. Tamil journal, Kudi Arasu was founded by whom?
(A) T.M. Nair
(B) E.V. Ramaswamy Periyar
(C) Anna Durai
(D) P. Tyagaraja Ehetti
[WBCS Main - 2014]

Correct Answer: [B] E.V. Ramaswamy Periyar.

34. Who was the founder of 'Gajapati Dynasty' of Orissa?
(A) Prataparudra
(B) Vidyadhara
(C) Purushottam
(D) Kapilendra
[WBCS Main - 2014]

Correct Answer: [D] Kapilendra.

35. What was the primary aim of the Akali movement which rose in Punjab in the 1920s?
(A) To streamline the management of the gurudwara of Sikh Shrines
(B) To purge Sikhism of its superstitious accretions and irrational incrustations
(C) To voice the political grievances of the Sikhs
(D) To bring about modernization int he Sikh social customs
[WBCS Main - 2015]

Correct Answer: [A] To streamline the management of the gurudwara of Sikh Shrines.

36. The first tribal leader who was inspired by Mahatma Gandhi and his ideology was
(A) Alluri Sitaram Raju
(B) Thakkar Bapa
(C) Jadonang
(D) Rani Gaidinliu
[WBCS Main - 2015]

Correct Answer: [C] Jadonang.

37. Party or Association When was the All-India Kisan Sabha formed?
(A) 1928
(B) 1936
(C) 1991
(D) 1920
[WBCS Main - 2015]

Correct Answer: [B] 1936.




38. The Justice Party movement in Madras merged with the:
(A) Dravida Kazxhagam
(B) Self-respect League
(C) Both (A) and (B) above
(D) Depresses Classes League
[WBCS Main - 2015]

Correct Answer: [C] Both (A) and (B) above.

39. The first free university in India, completely independent of the Government and receiving no grant from it was
(A) Women's University, Pune
(B) Benaras Hindu University
(C) Vishva Bharati, Shantiniketan
(D) Aligarh Muslim University
[WBCS Main - 2015]

Correct Answer: [C] Vishva Bharati, Shantiniketan.

40. The first venture of Gandhi in all-India politics was the
(A) Rowlat Satyagraha
(B) Non-Cooperation Movement
(C) Dandi March
(D) Champaran Movement
[WBCS Main - 2015]

Correct Answer: [A] Rowlat Satyagraha.







0 Comments:

Post a Comment