Friday, May 10, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern Indian History For WBCS Main, UPSC Competitive Exams P2



11. Which of the following statements is/are correct about the Civil Disobedience Movement?
(i) There was a discernible absence of Hindu- Muslim unity.
(ii) The movement received massive business support.
(iii) There was large scale women's participation.
(iv) From September 1930 onwards the movement began to decline.
Choose the answer from codes given below
(A) (ii) and (iii)
(B) (ii) and (iv)
(C) (i) and (ii)
(D) All of the above

Correct Answer: [B] All of the above.

12. At the time of which of the following events/ movements Jawaharlal Nehru admitted that: "Never before in history had such unified sentiments been manifested by various divergent sections of the population"?
(A) INA Trial
(B) REN mutiny
(C) Quit India Movement
(D) Imphal campaign of the INA

Correct Answer: [A] INA Trial.




13. Which of the following organizations/persons did not approve of the Quit India Movement?
(A) B.R. Ambedkar
(B) Hindu Mahasabha
(C) Muslim League
(D) All of the above

Correct Answer: [B] All of the above.

14. On the basis of which formula/plan Gandhiji, in April 1944 proposed talks with Jinnah which Jinnah refused to accept?
(A) Rajaji formula
(B) 3rd June Plan
(C) August offer
(D) Wavel plan

Correct Answer: [A] Rajaji formula.

15. Who of the following founded the Independent Labour Party In 1936?
(A) Jagjiban Ram
(B) Jayaprakash Narayan
(C) Dr. B. R. Ambedkar
(D) M. C. Rajah

Correct Answer: [C] Dr. B. R. Ambedkar.

16. Lord Macaulay was associated with
(A) Codification of Laws
(B) Permanent settlement
(C) Reforms in the army
(D) Abolition of Sati

Correct Answer: [A] Codification of Laws.

17. The British Government introduced the portfolio system for the first time in
(A) 1861
(B) 1892
(C) 1853
(D) 1858

Correct Answer: [A] 1861.




18. Which region in India provided the best quality saltpeter and opium to the Europeans?
(A) Bihar
(B) Malabar
(C) Coromandel
(D) Gujrat

Correct Answer: [C] Coromandel.

19. When and by whom was the Portuguese driven out of Hugli in Bengal?
(A) 1650-Prince Murad
(B) 1666-Prince Shuja
(C) 1625-Shaista Khan
(D) 1631-Qasim Khan

Correct Answer: [D] 1631-Qasim Khan.

20. what was the early capital of the Portuguese in India?
(A) Culient
(B) Cannanore
(C) Goa
(D) Cochin

Correct Answer: [D] Cochin.



0 Comments:

Post a Comment