Wednesday, May 22, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Geography Objective Questions and Answers PDF Downloads P2



11. Which one of the following does not belong to biosphere reserves set-up so far?
(A) Nanda Devi
(B) Gulf of Kachch
(C) Great Nicobar
(D) Sunderbans
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [B] Gulf of Kachch.

12. The Garo, Khasi, Jaintia hills were formed in the same age as
(A) Siwalik
(B) Himachal Range
(C) Himalaya
(D) Maiwa Plateau
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [D] Maiwa Plateau.

13. Which of the following pairs is incorrectly matched?
(A) Sultej : Antecedent Rive
(B) Ghagghar : River with interior drainage
(C) Koss : Consequent River
(D) Narmada : Rift Valley River
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [B] Ghagghar : River with interior drainage.

14. Structurally, the Great Himalaya is -
(A) An allochthonous zone
(B) A Suture zone
(C) An autochthonous zone
(D) A par-autochthonous zone
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [C] An autochthonous zone.

15. The upliftment of the Himalayas was first initiated during the period of -
(A) Middle Eocene
(B) Middle Miocene
(C) Middle Pliocene
(D) Middle Oligocene
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [B] Middle Miocene.

16. Baralachala pass is in
(A) Uttaranchal
(B) Himachal Pradesh
(C) Punjab
(D) Uttar Pradesh
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [B] Himachal Pradesh.

17. The Rourkela Steel plant was built on the bank of the
(A) Damodar River
(B) Bhima river
(C) Bhadra river
(D) Brahmani river
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [D] Brahmani river.

18. The Bhabar is composed of
(A) Gravel and Unassorted sediments
(B) None of the above
(C) Old alluvium
(D) New alluvium
[WBCS Main 2014]

Correct Answer: [A] Gravel and Unassorted sediments.

19. The Indus and Brahmaputra Rivers are examples of
(A) Consequent Drainage
(B) Antecedent Drainage
(C) Subsequent Drainage
(D) Superimposed Drainage
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [B] Antecedent Drainage.

20. Which of the following coast has the greatest number of lagoons?
(A) Coromandel coast
(B) Kathiawar coast
(C) Malabar coast
(D) Konkan coast
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [C] Malabar coast.







0 Comments:

Post a Comment