Wednesday, May 22, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Geography MCQs with Note For Govt Exam P6



51. Sind Sagar Doab is located between the rivers
(A) Beas and Sutluj
(B) Jhelum-Chenab and Indus
(C) Chenab and Jhelum
(D) Ravi and Chenab
[WBCS Main 2014]
Correct Answer: [B] Jhelum-Chenab and Indus.

52. Which one of the following channel divides Minicoy from Maldev?
(A) 8° Channel
(B) Grand Channel
(C) 9° Channel
(D) 10° Channel
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [A] 8° Channel.

53. Which one of the following is the boundary between India and Sri Lanka?
(A) Palk Strait
(B) Malacca Strait
(C) Gulf of Mannar
(D) Palk Bay
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [A] Palk Strait.

54. Lateritic soil is not deficient in
(A) Organic matter
(B) Phosphate
(C) Lime
(D) Iron
[WBCS Main 2014]
Correct Answer: [D] Iron.

55. In the process of industrial development of India, the investment per enterprise in the public sector was the highest during the
(A) Fifth five-year plan
(B) Seventh-five year plan
(C) First five-year plan
(D) Third five-year plan
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [B] Seventh five-year plan.

56. Uranium is mined at Jaduguda in
(A) Jharkhand
(B) Karnataka
(C) Rajasthan
(D) Kerala
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [A] Jharkhand.

57. Jog Falls is associated with river
(A) Sharavati
(B) Ganga
(C) Godavari
(D) Saraswati
[WBCS Main 2014]
Correct Answer: [A] Sharavati.

58. Which river has been harnessed under the Hirakud multi-purpose Project?
(A) Narmada
(B) Krishna
(C) Godavari
(D) Mahanadi
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [D] Mahanadi.

59. Peaty soil is found in
(A) Manipur
(B) Gujarat
(C) Kerala
(D) Assam
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [C] Kerala.

60. Lakshadweep is a
(A) fringing reef island
(B) volcanic island.
(C) barrier reef island
(D) coral island
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [D] coral island.



0 Comments:

Post a Comment