Wednesday, May 22, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Geography MCQs For WBCS Main PDF Downloads P3



21. Pulicut Lake is situated at the coast of
(A) Coromandel coast
(B) Konkan coast
(C) Malabar coast
(D) None of the above
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [A] Coromandel coast.

22. Indian's the Eastern Ghats and the Western Ghats meet at the -
(A) Nilgiri Hills
(B) Palani Dills
(C) Cardamom Hills
(D) Annamalai Hills
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [A] Nilgiri Hills.

23. Which one is the landlocked state?
(A) West Bengal
(B) Bihar
(C) Gujarat
(D) Andhra Pradesh
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [B] Bihar.

24. Saramati is the highest peak of
(A) Himalaya
(B) Nilgiri
(C) Naga
(D) Aravali
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [C] Naga.

25. Among the following cities which one is the nearest to the tropic of Cancer?
(A) Jodhpur,
(B) Nagpur
(C) Delhi
(D) Kolkata
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [D] Kolkata.

26. Which one of the following is backwater port on the western coast of India
(A) Mangalore
(B) Cochin
(C) Kandla
(D) Marmagaon
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [B] Cochin.

27. The Peninsular Plateau of India extends to
(A) Meghalaya hills
(B) Assam Valley
(C) Mizo hills
(D) Himachal Himalayas
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [A] Meghalaya hills.

28. Location of the sugar industry in India is shifting from north to south because of
(A) A cheap and abundant supply of power
(B) High yield and high sugar content in sugar cane
(C) Cheap labor
(D) Expanding regional market
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [B] High yield and high sugar content in sugar cane.

29. The Zaskar is one of the main ranges of
(A) The Central Himalayan Systems
(B) The Middle Himalayan Systems
(C) The great Himalayan Systems
(D) The Trans Himalayan Systems
[WBCS Main 2014]

Correct Answer: [D] The Trans Himalayan Systems.

30. Bhagar is
(A) Coarse sand
(B) None of the above
(C) Older alluvium
(D) Newer alluvium
[WBCS Main 2014]

Correct Answer: [C] Older alluvium.







0 Comments:

Post a Comment