Wednesday, May 22, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Geography MCQ For WBCS Exam P4


31. The Black Cotton Soil of India -I. Is mainly distributed over the River Valley of the Deccan.II. Is distributed over the Lava Region of the Deccan.III. Has a great capacity of retaining moisture, is extremely fertile at the surface.IV. Occupies about 10% of the total area of the country.Choose the correct Code —
(A) II & III
(B) III & IV
(C) I, II & III
(D) I, III & IV
Correct Answer: [C] I, II & III.


32. Which one of the following river is not trans-Himalayan?
(A) Indus
(B) Ganga
(C) Sutlej
(D) Brahmaputra
Correct Answer: [B] Ganga.


33. Tarai soils are
(A) mature in nature
(B) rich in nitrogen
(C) rich in phosphate
(D) deficient in organic matter
Correct Answer: [B] rich in nitrogen.


34. The most appropriate symbol for representing urban centers on maps is
(A) Spheres
(B) Circles
(C) Dots
(D) None of the above
Correct Answer: [D] None of the above.


35. The highest peak of South India is
(A) Dodabetta
(B) Anaimudi
(C) Annamalai hill
(D) Palini hill
Correct Answer: [B] Anaimudi.


36. Palk Strait separates India from
(A) Sri Lanka
(B) Maldives
(C) Pakistan
(D) China
Correct Answer: [A] Sri Lanka.


37. Consider the following statements -1. Textile industry is labor intensive2. Textile industry is export-oriented3. India exports more textile goods than ChinaWhich of the statements given above are correct?
(A) 1 & 3
(B) 2 & 3
(C) 1 & 2
(D) All of the above
Correct Answer: [A] 1 & 3.


38. Which ocean deeps is located in the Indian Ocean?
(A) Sunda
(B) Mariana
(C) Murray
(D) Tonga
Correct Answer: [A] Sunda.


39. Alwayee, Koyana, and Korba is mainly known for
(A) Hydropower station
(B) Aluminum industry
(C) Thermal power station
(D) Refineries
Correct Answer: [C] Thermal power station.


40. Pat lands are
(A) Flat-topped hills
(B) Plateau with isolated hills
(C) Stepped Plateau
(D) High-level laterite plateau
Correct Answer: [D] High-level laterite plateau.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App