Wednesday, May 22, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Geography MCQ For UPSC | SSC CGL | RAIL | State PSCs P11



101. The highest dam in India is
(A) Hirakud dam
(B) Nagaijuna Sagar dam
(C) Tehri dam
(D) Bhakra Nangal dam
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [C] Tehri dam.

102. Which of the following Islands of India has a volcanic origin?
(A) North Andaman
(B) Little Nicobar
(C) Car-Nicobar
(D) Barren
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [D] Barren.

103. The first railway line in India was started in the year
(A) 1853
(B) 1893
(C) 1840
(D) 1850
[WBCS Main 2014]
Correct Answer: [A] 1853.

104. The EL Nino which influence the Indian monsoon is -
(A) A low-pressure system over the Western Coast of Spain
(B) None of the above.
(C) A cold ocean current that flows Northward along the Coast of Chile
(D) A warm ocean current that flows Westwards along the Coast of Ecuador and Peru
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [D] A warm ocean current that flows Westwards along the Coast of Ecuador and Peru.

105. Assertion (A) Iron and Steel Industry is called a basic industry Reason (R) Iron and Steel are alkaline in reaction Codes
(A) A is true, but R is false
(B) R is true but A is false
(C) Both A & R are true and R is the correct explanation of A
(D) Both A & R are true, but R is not the correct explanation of A
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [A] A is true, but R is false.

106. The highest peak of India in the Himalayan range is:
(A) Kanchenjunga
(B) Godwin Austine
(C) Mt. Everest
(D) Nanda Devi
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [A] Kanchenjunga.

107. About 85% of the total iron ore production of India is from -
(A) Bihar and Madhya Pradesh
(B) Karnataka and Andhra Pradesh
(C) Jharkhand and Odisha
(D) Karnataka and Odisha
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [C] Jharkhand and Odisha.

108. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Chandra Prabha-Bihar
(B) Corbett National Park-Uttaranchal
(C) Kaziranga-Assam
(D) Shivpuri-Madhya Pradesh
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [A] Chandraprabhya-Bihar.

109. Which of the following crops are most suitable for cultivation under scanty rainfall? I. Horsegram II. Rice III. Mustard IV. Wheat
(A) II and III
(B) I and III
(C) I and II
(D) II and IV
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [B] I and III.

110. Which of the following is not the agencies for carrying out aerial photography in India?
(A) Indian Air Force
(B) None of the above
(C) National Remote Sensing Agency, Hyderabad
(D) Air survey Company (Private) Limited, Calcutta
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [B] None of the above.







0 Comments:

Post a Comment