Wednesday, May 22, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Geography MCQ For RAIL NTPC, and Other Govt Exams P14



131. Which of the following is wrongly matched?
(A) Tiruchirapalli : Periyar
(B) Panji: Manduli
(C) Srinagar : Jhelum
(D) Lucknow : Gomati
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [A] Tiruchirapalli : Periyar.

132. Which one of the following statements is incorrect?
(A) Bihar has recorded the lowest female literacy rate
(B) Jammu and Kashmir has the literacy rate below the national level
(C) Kerala .has the highest literacy rate in India
(D) Lakshadweep has the second highest literacy rate in the country
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [A] Bihar has recorded the lowest female literacy rate.

133. Ramagiri gold field is situated in the states of
(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [A] Andhra Pradesh.

134. Which one of the following statements is correct?
(A) Cloudy nights are warmer compared to clear cloudless nights because of absorption of heat from the atmosphere and send it towards Earth
(B) None of the above
(C) Stormy weather conditions are indicated by a sudden fall in barometer reading
(D) Copernicus has for the first time stated that the Earth was spherical
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [C] Stormy weather conditions is indicated by a sudden fall in barometer reading.

135. Among the following which one is related to Blue Revolution of India?
(A) Pisciculture
(B) Floriculture
(C) Horticulture
(D) Sericulture
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [A] Pisciculture.

136. Which of the following countries produce the largest amount of crude steel of the World?
(A) South Korea
(B) India
(C) Japan
(D) China
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [C] Japan.

137. The river which is known as `Vridha Ganga' is
(A) Godavari
(B) Mahanadi
(C) Krishna
(D) Kaveri
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [A] Godavari.

138. Which one is not a Green House Gas?
(A) Sulfur Hexafluoride
(B) Hydro Oxide
(C) Carbon dioxide
(D) Methane
[WBCS Main 2014]
Correct Answer: [B] Hydro Oxide.

139. Hindalco, an aluminum factory located at Renukut owes its site basically to
(A) Efficient transport network
(B) Proximity to the market
(C) Proximity of raw materials
(D) Abundant supply of power
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [D] Abundant supply of power.

140. The place famous for copper is
(A) Ranchi
(B) Tarapur
(C) Khetri
(D) Hazaribagh
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [B] Tarapur.







0 Comments:

Post a Comment