Wednesday, May 22, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Geography MCQ For Competitive Exam P10



91. The ecosystem has two components
(A) Biotic and abiotic
(B) None of the above
(C) Plants and animals
(D) Weeds and trees
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [A] Biotic and abiotic.

92. Which one of the following is not a tributary of Krishna?
(A) Bhima
(B) Sina
(C) Tungabhadra
(D) Penner
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [B] Sina.

93. Diamond Mines are located at -
(A) Madhya Pradesh
(B) Gujarat.
(C) Uttar Pradesh
(D) Karnataka
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [A] Madhya Pradesh.

94. Which one of the following sets of conditions is necessary for good cultivation of Wheat?
(A) High temperature and moderate rainfall
(B) Low temperature and low rainfall
(C) Moderate temperature and moderate rainfall
(D) High temperature and heavy rainfall
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [C] Moderate temperature and moderate rainfall.

95. Modern industrial development of India is largely due to -
(A) Liberalisation of government policies
(B) Increase in market demand
(C) Rationalization of raw material
(D) Availability of skilled manpower
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [B] Increase in market demand.

96. The Bay of Bengal and the Arabian Sea came into being during
(A) Middle Miocene to lower Pleistocene period
(B) Pleistocene to the Quaternary period
(C) Cretaceous of the early tertiary period
(D) Middle or upper Pleistocene period
[WBCS Main 2014]
Correct Answer: [C] Cretaceous of the early tertiary period.

97. Which one of the following states recorded the lowest literacy in 2011?
(A) Jharkhand
(B) Odisha
(C) Andhra Pradesh
(D) Assam
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [A] Jharkhand.

98. Transport Among the following countries, which one has the largest concentration of Railways?
(A) Egypt
(B) Algeria
(C) India
(D) South Africa
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [C] India.

99. Pykara project is located in
(A) Tamil Nadu
(B) Karnataka
(C) Andhra Pradesh
(D) Kerala
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [A] Tamil Nadu.

100. If the wind force is in range of Beaufort scale 6 to 12, it is
(A) Tropical Disturbance
(B) Hurricane
(C) Tropical Depression
(D) Tropical Storm
[WBCS Main 2014]
Correct Answer: [A] Tropical Disturbance.







0 Comments:

Post a Comment