Wednesday, May 22, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Geography - Learn Through MCQ P7



61. Which is the largest Saltwater lake in India?
(A) Chilka Lake
(B) Wular Lake
(C) Lonar Lake
(D) Pulicat Lake
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [A] Chilka Lake.

62. Which one of the following is most prone to an earthquake?
(A) Oil shields
(B) All of the above
(C) High hill-tops
(D) Young folded mountain
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [D] Young folded mountain.

63. The largest petroleum refinery in India is
(A) Koyali
(B) Trombay
(C) Mathura
(D) Digboi
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [C] Mathura.

64. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Raniganj coalfields —West Bengal
(B) Talcher coalfields — Orissa
(C) Kamapura coalfields Jharkhand
(D) Singareni coalfields — Madhya Pradesh
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [D] Singareni coalfields — Madhya Pradesh.

65. Which one of the following places is located at the confluence of Alakananda & Bhagirathi?
(A) Rudraprayag
(B) Karnaprayag
(C) Vishnuprayag
(D) Devaprayag
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [D] Devaprayag.

66. Which Sanctuary in Kerala is known for elephants?
(A) Chandraprabha
(B) Kanha Agriculture
(C) Parakal
(D) Periyar
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [D] Periyar.

67. Unlike other parts of the Indian Coast, the fishing industry has not developed along the Saurashtra Coast because
(A) The seawater is relatively more saline
(B) Of industrial development leading to widespread pollution of the coastal area
(C) There are few indentations suitable for fishing
(D) Of overwhelming dependence on agriculture and animal husbandry
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [D] Of overwhelming dependence on agriculture and animal husbandry.

68. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Dodagiri : Nilgiris
(B) Mahendragiri : Eastern Ghats
(C) Dhupgarh : Satpura
(D) Panchmarhi: Mahadev
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [D] Panchmarhi: Mahadev.

69. Which one of the following mountain range is latest in its origin?
(A) Siwaliks
(B) Satpura
(C) Greater Himalayas
(D) Vindhyas
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [C] Greater Himalayas.

70. The highest waterfall in India is
(A) Sivasundaram Formation of potholes in river beds is an example of (A) Hydration (B) Corrosion (C) Erosion
(B) Attrition
(C) Hogenakal
(D) Jog
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [D] Jog.



0 Comments:

Post a Comment