Wednesday, May 29, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Geography For Competitive Exams in India P17



161. Which one of the following is most spoken Indo-Austria Language in India?
(A) Munda
(B) Kharia
(C) Khasi
(D) Santhali.
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [D] Santhali.

162. Which one of the following areas of India produces the largest amount of cotton?
(A) Western and Southern India
(B) Plains of Northern India
(C) Northwestern India and Gangetic Paschim Banga
(D) North Western and Western India.
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [A] Western and Southern India.

163. The Central Marine Fisheries Research Institute is located at
(A) Cochin
(B) Kolkata
(C) Madras
(D) Goa.
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [A] Cochin.

164. Which of the following is an example of a non-renewable energy resource?
(A) Methane
(B) Hydroelectric
(C) Solar
(D) Coal.
[WBCS Main 2014]
Correct Answer: [D] Coal.

165. The largest reserve of Sal forests is found in
(A) Dehradun valley
(B) Aravali
(C) Eastern Peninsula
(D) Nilgiri hills.
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [C] Eastern Peninsula.

166. Vector and Raster data are used for
(A) Global positioning system
(B) All of the above
(C) Remote sensing application
(D) Geographical information system application.
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [D] Geographical information system application.

167. River Kaveri flows through the state of
(A) Madhya Pradesh, Gujarat, Tamil Nadu
(B) Kerala, Karnataka, Andhra Pradesh
(C) Madya Pradesh, Maharashtra, Tamil Nadu
(D) Karnataka, Kerala, Tamil Nadu.
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [D] Karnataka, Kerala, Tamil Nadu.

168. The speed of rotation of the Earth is the highest
(A) Along the Tropic of Cancer
(B) Along the Arctic Circle
(C) Along the Equator
(D) At the North Pole.
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [C] Along the Equator.

169. UNESCO declared as a Biosphere Reserve as well as a World Heritage site in 1997.
(A) Kanha
(B) Sundarban
(C) Bitarkanika
(D) Jim Corbet.
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [B] Sundarban.

170. Statements which grow along the road, river or a canal are
(A) Linear settlements
(B) None of the above
(C) Square settlements
(D) Rectangular settlements.
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [A] Linear settlements.







0 Comments:

Post a Comment