Wednesday, May 22, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

India Geography MCQ with Solutions P5



41. Pat lands are
(A) Flat-topped hills
(B) Plateau with isolated hills
(C) Stepped Plateau
(D) High-level laterite plateau
[WBCS Main 2014]

Correct Answer: [D] High-level laterite plateau.

42. Among the following States, which one has the largest forest area?
(A) Odisha
(B) Tamil Nadu
(C) Gujarat
(D) Karnataka
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [A] Odisha.

43. Which one of the following is not a GIS Software?
(A) ILWIS
(B) IMAGE ANALYST
(C) ARCVIEW
(D) ORIRIS
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [D] ORIRIS.

44. The state which has the longest coastline is
(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Andhra Pradesh
(D) Gujarat
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [D] Gujarat.

45. The southernmost point of Indian territory is
(A) Trivandrum
(B) Andaman and Nicobar islands
(C) Tamil Nadu
(D) Lakshadweep
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [B] Andaman and Nicobar islands.

46. Copper is produced in
(A) Bihar, Uttar Pradesh, and Rajasthan
(B) Odisha, Rajasthan, and Bihar
(C) Rajasthan and Bihar
(D) Uttar Pradesh and Rajasthan
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [C] Rajasthan and Bihar.

47. Wular Lake of Kashmir is
(A) Lake formed by a terminal morainic dam
(B) Lake formed by continuous deposition of silt
(C) Ox-bow Lake
(D) Lake formed by tectonic activity
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [A] Lake formed by a terminal morainic dam.

48. Which of the following is the main source of energy in India?
(A) Coal
(B) Solar
(C) Fuelwood
(D) Nuclear energy
[WBCS Main 2016]

Correct Answer: [A] Coal.

49. Sugarcane cultivation in India is an example of
(A) Irrigated cultivation
(B) Mechanized cultivation
(C) Plantation agriculture
(D) Shifting cultivation
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [C] Plantation agriculture.

50. Consider the following statements -
1. India produced 8.5 million motorcycles in 2009-10
2. India is the largest producer of motorcycles
3. India is the second largest exporter of passenger cars
Which of the above statements are correct?
(A) 2&3
(B) None of the above
(C) 1&2
(D) 1& 3
[WBCS Main 2015]

Correct Answer: [A] 2&3.



0 Comments:

Post a Comment