Wednesday, May 29, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

GK of Indian Geography Objective Questions and Answers P15



141. The term Regur refers to
(A) Black Cotton Soils
(B) Red and yellow soils
(C) Deltaic alluvial soils
(D) Lateritic soils.
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [A] Black Cotton Soils.

142. In which year the first Forest Policy of independent India was declared?
(A) 1952
(B) 1956
(C) 1950
(D) 1951.
[WBCS Main 2014]
Correct Answer: [A] 1952.

143. Majule island is formed by which river?
(A) Brahmaputra
(B) Krishna
(C) Godavari
(D) Cauvery.
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [A] Brahmaputra.

144. Which one of the following statements incorrect?
(A) Dadra and Nagar Haveli were under French Colonial Rule till 1954
(B) Goa attained full statehood in 1987
(C) Diu is an island in the Gulf of Khambhat
(D) Daman and Diu were separated from Goa by the 56th Amendment of the Constitution of India.
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [A] Dadra and Nagar Haveli were under French Colonial Rule till 1954.

145. Which one of the following is not a tributary of Ganga?
(A) Kosi
(B) Ghaggar
(C) Gandak
(D) Gomati.
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [B] Ghaggar.

146. What is Jhum?
(A) A river valley a dry region
(B) A tribal dance in MP
(C) A type of cultivation
(D) A type of swinging basket.
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [C] A type of cultivation.

147. Arrange the literacy rates of the following States in descending order a. Kerala b. Mizoram c. Tripura d. Goa Codes :
(A) a,d,b,c
(B) a,d,c,b
(C) a,b,d,c
(D) a,b,c,d.
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [D] a,b,c,d.

148. Where is the forest research institute located?
(A) Dehradun
(B) Lucknow
(C) Delhi
(D) Bhopal.
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [A] Dehradun.

149. Which one of the following statement is NOT correct?
(A) India is the- second largest producer of Silk in the World
(B) India is the third in the World in Coal production
(C) India is the second largest producer of Nitrogenous Fertilizer in the World
(D) India is the ninth largest steel producing country in the World.
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [B] India is the third in the World in Coal production.

150. Which one of the following is not a tributary of Godavari?
(A) Manjra
(B) Tel
(C) Wardha
(D) Wainganga.
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [C] Wardha.



0 Comments:

Post a Comment