Wednesday, May 22, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Geography of India through Objective Questions and Answers P8


71. The oldest oil well in India was dug at
(A) Moran
(B) Digboi
(C) Naharkatia
(D) Ankleshwar
Correct Answer: [B] Digboi.


72. Which of the following iron and steel plants was built to use charcoal as a source of power to start with but later switched over to hydroelectricity?
(A) VISL
(B) IISL
(C) TISCO
(D) IISCO
Correct Answer: [A] VISL.


73. Wildlife Protection Act was passed in
(A) 1980
(B) 1986
(C) 1970
(D) 1972
Correct Answer: [D] 1972.


74. McMohan Line is in between
(A) India and China
(B) Pakistan and Afghanistan
(C) India and Pakistan
(D) India and Afghanistan
Correct Answer: [A] India and China.


75. The oldest mountain range of India is
(A) Aravali
(B) Himalayas
(C) Satpura
(D) Vindhya
Correct Answer: [A] Aravali.


76. The highest peak of the Himalayas in India is 1M
(A) Sikkim
(B) Himachal Pradesh
(C) Uttar Pradesh
(D) Kashmir
Correct Answer: [A] Sikkim.


77. The immediate cause for the SE. Trades to cross the equator and blow as SW Monsoon winds over India is the
(A) Intense low pressure are of Thar desert
(B) High temperature over Chhotonagpur Plateau
(C) Intense low pressure over Tibet
(D) Heated Ganga Plain
Correct Answer: [C] Intense low pressure over Tibet.


78. Which one of the following Himalayan rivers is not an antecedent stream?
(A) Kali
(B) Brahmaputra
(C) Indus
(D) Sutlej
Correct Answer: [A] Kali.


79. The map in which distribution of different objects are shown by letter symbols are called —
(A) Choropleth maps
(B) Chorochromatic maps
(C) Choroschematic maps
(D) All of the above
Correct Answer: [C] Choroschematic maps.


80. Consider the following statements and code the correct one -a. Cotton textile is the largest industry in India.b. Cotton textile contributes about 35% of the total industrial production.c. Cotton textile provides employment to about 18% of the workforce.d. About 17% of India's total exports consist of textile Code.
(A) a, c & d
(B) a, b & d
(C) a, b & c
(D) All of the above
Correct Answer: [A] a, c & d.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App