Wednesday, May 22, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Geography Objective Questions and Answers PDF Download P1



1. The largest area under waste land is in the state of
(A) Gujarat
(B) Rajasthan
(C) Uttar Pradesh
(D) Madhya Pradesh
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [B] Rajasthan.

2. ________ is a volcanic island of India.
(A) Pambass
(B) Rameshwaram
(C) Narcondam(D) New Moore
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [C] Narcondam.

3. The Western Ghats in Maharashtra is known as -
(A) Annamalai
(B) Sahyadris
(C) Nilgiris
(D) Cardamom Hills
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [B] Sahyadris.

4. What is the difference of time between GMT and 1ST?
(A) 5.30 hours
(B) 6.30 hrs.
(C) 4 hours
(D) 4.30 hours
[WBCS Main 2014]
Correct Answer: [A] 5.30 hours.

5. Where are the BHEL Plants located?
(A) Hardware, Pinjour, Kalamassery & Tiruchirapalli
(B) Bhopal, Jhansi, Haridwar & Tiruchirapalli
(C) Hardware, Bhopal, Hyderabad & Tiruchirapalli
(D) Pinjour, i3engaluni, Hyderabad & Kalamassery
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [C] Hardwar, Bhopal, Hyderabad & Tiruchirapalli.

6. Indus and Brahmaputra rivers are examples of
(A) Consequent drainage
(B) Antecedent drainage
(C) Subsequent drainage
(D) Super-imposed drainage
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [B] Antecedent drainage.

7. Pie-diagram is the best example of the representation of
(A) Spot heights
(B) Crop production
(C) Land use
(D) Distribution of population
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [C] Land use.

8. Which one among the following statements is incorrect?
(A) Mumbai City is the largest District
(B) Bihar has the lowest literates
(C) Sikkim, West Bengal, Arunachal Pradesh, and Jammu & Kashmir are having boundary touching maximum no. of Countries
(D) West Bengal has the highest population density
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [A] Mumbai City is the largest District.

9. The Hindustan Tibet Road connecting Shimla with Gartok in Western Tibet passes through —
(A) Thaga La pass
(B) Jelep La pass
(C) Shipki La pass
(D) Zoji La Pass
[WBCS Main 2014]
Correct Answer: [C] Shipki La pass.

10. The channel which separates Rameshwaram dwip from the Indian mainland
(A) Palk Strait
(B) Pamban Channel
(C) 9° Channel
(D) 10° Channel
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [B] Pamban Channel.



0 Comments:

Post a Comment