Wednesday, May 22, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Geography MCQ For Govt Exams in India P13



121. Which one of the following is at the lowest height above the Mean Sea Level?
(A) Kota
(B) Nagpur
(C) Delhi
(D) Jodhpur
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [A] Kota.

122. Which state in India has the largest proportion of its net irrigated area under irrigation well
(A) Gujarat
(B) Wet Bengal
(C) Hariyana
(D) Bihar
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [A] Gujarat.

123. Aluminium Factory of West Bengal is located at :
(A) Durgapur
(B) Batanagar
(C) Falta
(D) Asansol
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [D] Asansol.

124. Which one of the following rivers makes an estuary?
(A) Kaveri
(B) Tapti
(C) Krishna
(D) Godavari
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [B] Tapti.

125. Which one of the following Union Territories has the highest literacy rate?
(A) Daman and Diu
(B) NCT of Delhi
(C) Chandigarh
(D) Dadar and Nagar Haveli
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [B] NCT of Delhi.

126. The main occupation of the Gonds is
(A) Hunting
(B) Cultivation
(C) Food gathering
(D) Forestry
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [B] Cultivation.

127. Which statement regarding Special Economic Zones is incorrect?
(A) They are not exempted from the application of labor law
(B) Area is net foreign exchange earner
(C) They are duty-free enclaves of development
(D) They deemed as foreign territories for the purpose of trade, duties, and tariffs
[WBCS Main 2014]
Correct Answer: [A] They are not exempted from the application of labor law.

128. Idukki Thermal Power Station is in the state of
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) Andhra Pradesh
[WBCS Main 2016]
Correct Answer: [A] Kerala.

129. Which one is not an objective of the social forestry?
(A) Reduction of environmental pollution
(B) To reduce pressure on the traditional forest areas
(C) Securing revenue
(D) Improving aesthetic values
[WBCS Main 2014]
Correct Answer: [B] To reduce pressure on the traditional forest areas.

130. Severe drought is called when
(A) Shortage of annual rainfall by more than 60%
(B) Shortage of annual rainfall by more than 80%
(C) Shortage of annual rainfall is by more than 50%
(D) None of the above
[WBCS Main 2015]
Correct Answer: [D] Shortage of annual rainfall by more than 80%.







0 Comments:

Post a Comment