Tuesday, March 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Prelims and Mains MCQs on Modern Indian History P43



421. What was the number of the princely states in India at the time of the partition?
(A) 560
(B) 562
(C) 555
(D) 558

Correct Answer: [B] 562.

422. Who gave the slogan Jai Hind?
(A) S.C. Bose
(B) B.G. Tilak
(C) M.K. Gandhi
(D) J.L. Nehru

Correct Answer: [A] S.C. Bose.




423. Who said, "If to love my country is a crime, I am a criminal" ?
(A) Upendranath Ganguly
(B) Brahmabandho Upadhyay
(C) C.R. Das
(D) Sri Aurobindo

Correct Answer: [C] C.R. Das.

424. Stafford Cripps was a member of the
(A) Liberal Party
(B) Official Party
(C) Conservative Party
(D) Labour Party

Correct Answer: [D] Labour Party.

425. Name the worker's organization founded by Mahatma Gandhi
(A) All India Trade Union Congress
(B) Workers' Welfare League
(C) Indian National Trade Union Congress
(D) Majoor Mahajan

Correct Answer: [D] Majoor Mahajan.

426. Which session of Muslim League formally proclaimed Muslims as a nation in 1940?
(A) Lahore
(B) Patna
(C) Karachi
(D) Sindh

Correct Answer: [A] Lahore.

427. Who founded the Gadar Party in San Francisco in the USA?
(A) Lala Lajpat Rai
(B) P. Mitra
(C) Lala Hardayal
(D) Ajit Singh

Correct Answer: [C] Lala Hardayal.




428. Who was the leader of the Indian National Army?
(A) Gandhiji
(B) Tilak
(C) Pandit Jawaharlal Nehru
(D) Subhash Chandra Bose

Correct Answer: [D] Subhash Chandra Bose.

429. Who was the founder-President of the Swaraj Party
(A) Rajendra Prasad
(B) Rajagopalachari
(C) Motilal Nehru
(D) C.R. Das

Correct Answer: [D] C.R. Das.

430. The Muslim League joined the Interim Government in
(A) December 1946
(B) January 1947
(C) October 1946
(D) November 1946

Correct Answer: [C] October 1946.







0 comments:

Post a Comment