Tuesday, March 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Practice Sets on Modern Indian History MCQs P42



411. In which year the Pakistan resolution was adopted by the Muslim League and where?
(A) 1940, Lahore
(B) 1940, Dhaka
(C) 1929, Lahore
(D) 1930, Allahabad

Correct Answer: [A] 1940, Lahore.

412. Radical humanism is associated with?
(A) Swami Vivekananda
(B) Bipin Chandra Pal
(C) Subhas Bose
(D) Manabendranath Ray

Correct Answer: [D] Manabendranath Ray.




413. Who said 'for the next fifty years let mother India be the only god to be worshipped Indians'?
(A) Aswini Kumar Dutta
(B) Swami Vivekananda
(C) Sri Aurobindo Ghosh
(D) Bal Gangadhar Tilak

Correct Answer: [B] Swami Vivekananda.

414. The immediate cause for the launching of the Non-Co-operation Movement was the
(A) Jallian Walla Bagh Massacre.
(B) Dissatisfaction with the Government of India Act, 1919
(C) Khilafat Wrong
(D) Rowlatt Act

Correct Answer: [A] Jallian Walla Bagh Massacre.

415. Who introduced Rakhi Vandhan during the anti-partition movement?
(A) Rabindranath
(B) Surendranath Banerjee
(C) Aswini Dutta
(D) Dayananda

Correct Answer: [A] Rabindranath.

416. The slogan Inquilab Zindabad was given by
(A) Sir Mohammad Iqbal
(B) Lala Lajpat Rai
(C) Subhas Chandra Bose
(D) Bhagat Singh.

Correct Answer: [D] Bhagat Singh.

417. Who led the Muslim deputation at Simla in 1906?
(A) Muhammad Ali
(B) Shaukat Ali
(C) Salimullah
(D) Aga Khan.

Correct Answer: [D] Aga Khan.




418. Who among the following persons described the British rule in India as 'Un- British,
(A) Mahadev Govind Ranade
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) Dadabhai Naoraji
(D) Ramesh Chandra Dutt

Correct Answer: [C] Dadabhai Naoraji.

419. The Muslim League joined the Interim Government in
(A) December 1946
(B) January 1947
(C) October 1946
(D) November 1946

Correct Answer: [C] October 1946.

420. Who founded the Muslim League of India?
(A) Abdul Gaffar
(B) R. A. Kidwai
(C) Nawab Salim Ullah
(D) Syed Ahmad Khan

Correct Answer: [C] Nawab Salim Ullah.








0 comments:

Post a Comment