Tuesday, March 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

History of Modern India Practice Sets For WBCS Prelims P40



391. Who said If Congress wishes to accept partition, it would be over my dead body
(A) Ballavbhai Patel
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) J.L. Nehru
(D) M.K.Gandhi

Correct Answer: [D] M.K.Gandhi.

392. Which ACT is known as the Black ACT?
(A) Hunter Act
(B) Act of 1909
(C) Ilbert Bill
(D) Rowlatt Act.

Correct Answer: [D] Rowlatt Act.




393. The organization founded by Surendranath Banerjee and Ananda Mohan Bose before the birth of India National Congress was?
(A) British India Society
(B) British Indian Society
(C) Native Association
(D) Indian Association.

Correct Answer: [D] Indian Association.

394. Who organised Bratachari Movement ?
(A) Dayananda Saraswati
(B) Swami Vivekananda
(C) Gurusaday Dutta
(D) Bal Gangadhar Tilak

Correct Answer: [C] Gurusaday Dutta.

395. The Muslim League first have the call for a separate state of Pakistan in —
(A) 1941
(B) 1942
(C) 1939
(D) 1940.

Correct Answer: [D] 1940.

396. Ganapati Festival was inaugurated by
(A) Dadabhhai Naroji
(B) Lalmohan Ghosh
(C) G.K.Gokhale
(D) Bal Gangadhar Tilak

Correct Answer: [D] Bal Gangadhar Tilak.

397. Who was the first person to establish an independent Indian army outside Indian? '
(A) Rashbehari Bose
(B) Subhas Chandra Bose
(C) M.N. Roy
(D) Lala Haradayal

Correct Answer: [A] Rashbehari Bose.




398. Who was the leader of the Khuda-i-Khidmadgar?
(A) A.K. Azad
(B) Muhammad Ali
(C) M.A. Jinnah
(D) Khan Abdul Ghaffar Khan.

Correct Answer: [D] Khan Abdul Ghaffar Khan.

399. Mention the date of Quit India Movement
(A) 10th August 1951
(B) 14th February 1955
(C) 8th August 1942
(D) 9th September 1945

Correct Answer: [C] 8th August 1942

400. Who was called the Iron Man?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Subhas Chandra Bose
(C) J.L.Nehru
(D) Sardar Ballavbhai Patel

Correct Answer: [D] Sardar Ballavbhai Patel







0 comments:

Post a Comment